Uvařte si pravý ruský boršč
Recept připravil Zdeněk Hubáček z Pivovarského hostince v Havlíčkově Brodě.
Vepřové kosti
Divoké koření – bobkový list, celý pepř, jalovec
3 mrkve
2 cibule
30 dkg hlávkového zelí
červená řepa čerstvá
2 větší brambory
1 sklenička sterilované řepy
česnek
kysaná smetana
Vývar - vepřové kosti vaříme cca 2 hodiny v osolené vodě s divokým kořením, než začne maso od kostí odpadávat.
Zeleninový základ:
Nastrouháme mrkev, červenou řepu, 2 cibule, 30 dkg zelí, 1 malá sklenička sterilované řepy.
Na sádle orestujeme 3 mrkve nahrubo nastrouhané až dohněda, cca 15 minut, pak přidáme pokrájenou řepu, nahrubo nakrájenou cibuli a restujeme. Přidáme tři lžíce rajčatového protlaku, na kostky nakrájené brambory, hlávkové zelí, zalijeme vývarem a vaříme. Než brambory úplně změknou, přidáme malou skleničku naložené řepy. Po dovaření odstavíme, z vývaru vybereme kosti, vývar přecedíme, přelijeme do zeleninového základu, přidáme maso, strouhaný česnek, dle chuti dosolíme, na talíři dozdobíme kysanou smetanou.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.