Ukrajinec ze Zakarpatí zachraňuje tradici pasteveckých píšťal. Má jich už skoro dvě stovky

14. červen 2023

Nikolaj Tymčak v dětství hrával na píšťalu, a po desítkách let se rozhodl, že zase bude hrát. A nejen to. Rozhodl se píšťaly z celých Karpat od Slovenska po Srbsko sbírat. Své poklady předvedl v Pelhřimově na Festivalu rekordů a kuriozit, a vysloužil si zápis do České knihy rekordů.

"Chtěl jsem píšťalku přímo od mistra. Sehnal jsem od jednoho mistra, od druhého, a pak jsem si řekl, že koupím od každého, kterého seženu," vzpomíná na počátky své sbírky Nikolaj Tymčak. Pochází z bývalé Podkarpatské Rusi, ale teď už léta žije v Čechách. Na rodiště ale nezapomíná, a svou sbírkou se snaží zachovávat a často i obnovovat tradici pasteveckých píšťal. "Kde byla pastevní kultura a ovečky, tam byly píšťaly," vysvětluje.

Ve sbírce má Nikolaj Tymčak píšťaly od těch nejjednodušších, které vypadají jen jako trubky bez dírek a zobce, po složitější, například slovenské fujary. "To je nejmenší píšťalka, jmenuje se hadrářská. Chlap, který vykupuje hadry, šel vesnicí," ukazuje na jen čtyři centimetry dlouhou píšťalku se třemi dírkami. "Co mám v ruce, je hodně vzácné. To se jmenuje flojara. Je to jen trubka a šest dírek. Je dvě stě let stará," ukazuje delší píšťalu, a přidává téměř dobrodružný příběh jejího nálezu v popelu u komína starého domu. 

Spustit audio

Související