Pokladnice ledečského hradu byla stovky let neprodyšně zazděná. Teď vydala své tajemství

29. květen 2023

I když by se zdálo, že jsou známé hrady prozkoumané skrz na skrz, není tomu tak. Pořád je tam možné objevovat něco nového, respektive starého. Stalo se to i na hradě v Ledči nad Sázavou, kde čirou náhodou narazili na stovky let zazděnou místnost.

V dosud zavřených prostorách podzemí ledečského hradu by měl vzniknout šenk. "Jižní křídlo sklepení propojujeme, aby se tam dalo sednout, aby byla velká společenská místnost," říká kastelán Luděk Šíma. Při těchto pracích byl také uvolněný vchod z nádvoří do místnosti, která byla zasypaná odpadem. "Bylo to pět kontejnerů suti," dodává kastelán. Ten také doufal, že se uvolněním této místnosti vyřeší vzlínající vlhkost. Toto přání se mu nesplnilo.

"Začal jsem studovat, jak ten hrad byl v různých etapách postavený," říká Luděk Šíma s tím, že objevil nesrovnalost. "Povolali jsme archeology, památkáře a hasiče, kteří nám půjčili štěrbinovou kameru." Výsledkem byl objev další místnosti, která byla chráněná ještě jednou představenou zdí. Archeologové v obou zdech prorazili nejmenší možný otvor, aby památku nepoškodili, ale aby bylo možné prolézt a pronést kbelík se sutí.

Vnitřní místnost je dlouhá asi čtyři metry a pod klenbou je možné pohodlně stát. "O patro výš byla s největší pravděpodobností kuchyně, v těchto prostorech mohl být sklípek," říká kastelán. Při přestavbách hradu už tento prostor nebyl potřeba a tak byl zazděný a zaklenutý. "Vede nás to k myšlence, že to mohla být hradní pokladnice," dodává. Mohl by to dokazovat i nález několika mincí z doby Vladislava Jagellonského druhého, které se razily na přelomu patnáctého a šestnáctého století. 

Spustit audio

Související