Tvarohové koláčky na víkend
Naučit se vynikající koláčky plněné sladkým tvarohem a rozinkami, které mizí ze stolu po desítkách kosmickou rychlostí, to bych také chtěla.
- 500 g hladké mouky
- 100 g krupicový cukr
- 3 žloutky
- 1 sklenička oleje
- špetka soli
- 50 g kvasnic
- mléko dle potřeby
Nejlepší je zvládnout se nejprve naučit kynuté těsto, ale ono to nemusí být příliš těžké. Paní Milada Rozsypalová z Třebíče koláčky peče k nejrůznějším rodinným i společenským událostem a podělila se s námi o recept.
„Těsto by nemělo být příliš husté, mléko raději postupně přidávat, aby se to nepřehnalo. Pak se nechá vykynout, udělají se kousky a do nich se balí tvarohová náplň. Já dávám k tvarohu vanilkový cukr a práškový cukr podle chuti. Trochu to přisladí i ty rozinky, dávám do každého koláčku dvě rozinky. Zabalí se to, udělá se důlek a potře se to. Potírám zásadně jenom žloutkem naředěný trochou mléka. Do důlku se dají povidla a nahoru drobenka, a koláčky se upečou,“ popisuje.
- Náplň
- 250 g tvarohu
- 1 vanilkový cukr + moučkový cukr dle chuti
- rozinky
- povidla
- drobenka
- žloutek + mléko na potírání
Na rozdíl od receptů s celými vajíčky se tady použijí jen žloutky – tři do těsta a jeden na potírání rozředěný mlékem. „Když zbydou bílky, vůbec to nevadí, protože vnučkám chutnají pusinky. A nám zase celé koláčky,“ usmívá se Milada Rozsypalová.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka