Jak naučit dceru vařit? Maminka z Pelhřimovska to vyřešila originálně, sepsala kuchařku

Také často u stolu vzpomínáte, jak tu omáčku, polévku či knedlíky vařila vaše maminka? Jana a Veronika Pudíkovy se rozhodly osvědčené rodinné recepty sepsat.

„Já mám sestru, a ona v tom vaření není zdatná, každý den volala mamince,“ popisuje první impuls k vytvoření kuchařky Veronika Pudíková. Spolu s matkou Janou posbíraly asi dvě stě padesát rodinných receptů a sestavily je do přehledné kuchařky.

Těch opravdu maminčiných receptů je v knize asi šedesát procent, zbývající doplnila Veronika. Kromě klasiky, jako je rizoto a rajská nebo koprová omáčka, se tak mezi recepty objevují i špagety, pizza nebo hamburger. „Účelem bylo, abyste všechny suroviny běžně měla doma,“ dodává Veronika.

Kuchařka naučí vařit míchaná vajíčka i uplést vánočku

Kniha vznikala dlouho, protože všechny recepty maminka s dcerou uvařily a vyfotografovaly. Někdy bylo potřeba vařit i třikrát jedno jídlo.

Kuchařky Veroniky a Jany Pudíkové

„Třeba u koprovky se nám nepovedl obrázek, takže jsem musela mamku poprosit, ať udělá koprovku znova,“ směje se Veronika, a ukazuje, že kuchařka je rozdělená na kategorie: například snídaně, polévky, slavnostní jídla, takže v ní čtenář najde obyčejná snídaňová vajíčka, ale i návod na pletení vánočky.

Zasedněte k dubovému stolu!

Kniha má název Zasedneme k dubovému stolu, aneb kuchařka jedné mámy. Nabízí se tedy otázka, jestli mají u Pudíků doma opravdu dubový stůl. „Tímhle heslem nás maminka volala ke stolu: Zasedněte k dubovému stolu!“ vysvětluje Veronika a prozrazuje, že doma mají obyčejný překližkový stůl, a ona fráze, kterou je maminka volala, prý zazněla v nějakém starém filmu, a doma se ujala.

Spustit audio