Tuňáková pomazánka
Jelikož mě školní svačiny trápí deset měsíců v roce a nechci se opakovat, hledám tu a tam nové nápady.
Sama mám například velmi ráda pomazánky z rybiček, ale do dětí je hned tak nedostanu, pokud ovšem nechutnají skutečně luxusně.
Školková kuchařka Marie Prudková vaří ve školce ve Vídni tak, že se děti jen olizují, takže nám právě s tuňákovou pomazánkou může poradit. Co smíchat, aby to dětem chutnalo?
1 plechovka tuňáka ve vlastní šťávě
1 lžíce másla
pažitka nebo mladá cibulka
sůl
1 vejce natvrdo
100 g sýra typu lučina
K pikantnější verzi navíc:
1 lžička kari koření
1 lžička dijonské hořčice
pár kapek citronu
1 lžička olivového oleje
Na ingrediencích velmi záleží, paní kuchařka vyhledává dobrou rybu, a k ní také dobrý tuk, poctivé máslo: „Kupuju kvalitního tuňáka a nepoužívám tavené sýry,“ říká kuchařka. „Tuňák je ve vlastní šťávě a k němu přidávám trochu másla. Potom nějaké žervé nebo lučinu a dochutím to pažitkou nebo zelenou natí mladé cibulky. Jinak cibuli děti moc nemusejí,“ usmívá se Marie Prudková.
Zelené bylinky, nejlépe hodně aromatické, jako pažitka nebo nať jarní cibulky pomazánku rozsvítí. Dosolíme podle toho, jak staré máme strávníky – malým dětem o hodně méně.
Pokud byste chtěli vyzkoušet ostřejší variantu tuňákové pomazánky pro dospělé, tak k tuňákovi, čerstvému sýru typu lučina a vejcím natvrdo, přidejte ještě lžičku hořčice, lžičku kari koření, pár kapek citronu a olivového oleje. K této svačině podáváme bílé pečivo – bagetky a několik oliv.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.