Třešňový a malinový džem
Třešní se letos urodilo poměrně hodně a možná si říkáte, jak je zpracovat, jak je uchovat. Jednou z možností je džem. Dělává se spíš z višní, z třešní ale chutná taktéž výtečně. A můžeme přidat i maliny, které jsou už také.
Třešně podporují trávení, obsahují draslík, který pomáhá k vylučování vody z těla a tím chrání naše ledviny. Dost důvodů, proč třešně efektivně zužitkovat.
Na kilo a půl třešní si připravte asi půl kilogramu malin. Vypeckované třešně s malinami dáme do nízkého, širokého hrnce, přidáme na kilogram ovoce sáček želírovacího cukru a důkladně povaříme pět minut.
Mícháme jen čistou vařečkou, bakterie jsou totiž úplně všude. Skleničky i s víčky před naplněním buď vyvařte ve vodě, nebo, jako naše babičky, vypláchněte rumem. Džem pak dostane ještě trochu jinou příjemnou vůni.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.