Třešňová bublanina

Zralé třešně bývají neklamným důkazem opravdového léta. Vypeckované červené plody je možné velmi efektivně zužitkovat v kuchyni, přesněji v troubě. Připomeneme vám recept na klasickou bublaninu, tedy pečeno buchtu.

Potřebujeme asi tři větší hrsti omytých a vypeckovaných třešní. V misce pořádně rozšleháme osm vajec a deset lžic cukru a přilijeme 1dcl oleje. Dál stále šleháme.

Do pečlivě ušlehaného těsta přidáváme postupně asi 15 lžic polohrubé mouky, ve které jsme si rozmíchali prášek do pečiva.

Vzniklé těsto přemístíme na vymaštěný plech a rovnoměrně posypeme třešněmi. Pečeme na 170° asi půl hodiny.

autor: dak

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.