Tibetský čaj

V zemi od nás vzdálené na kilometry i na nadmořskou výšku se pije vynikající čaj. Nemusí chutnat každému, ale energii dodat určitě umí. Tibetský čaj je hodně podobný tomu pravému indickému, který se pije s mlékem a spoustou koření, ale vaří se přece jen trošku jinak.

Recept nám dal Ješi z Tibetu, který popsal dva druhy nejrozšířenějších tibetských čajů.

„Čaj s mlékem a čaj s máslem se u nás pijí nejčastěji. Nejdříve dáme do hrnce vodu a svaříme ji s černým čajem, potom přilijeme mléko, osladíme medem nebo cukrem, to si můžete vybrat, a necháme vařit asi deset minut. Tak získáme čaj s mlékem. Čaj s máslem se dělá stejně, jen se místo mléka přidá máslo. Může být jačí, ale dáváme i máslo z kravského mléka, podle toho, jaké máme k dispozici. Pozor, do čaje s máslem by se měla přidat špetka soli. Pro cizince je to trochu nezvyklé, většina Evropanů tento čaj kvůli soli nesnese, to je pravda. My jsme už ale na něj zvyklí.“

Ješi se směje, ale já bych také dala přednost čaji s mlékem a medem. Rozdíl oproti indickému čaji je v koření, v Tibetu se nepoužívá, a oproti našemu nebo anglickému čaji s mlékem je zase v době vaření.

Povařit čajové lístky s mlékem deset minut, to můžete určitě vyzkoušet také, bude to zase něco nového.

autor: dak