Těstovinový salát s lilkem a rajčaty
Nevím, jak vy, ale já si z každé dovolené přivezu pár receptů, abych obohatila náš domácí jídelníček. Tentokrát to budou typické italské těstoviny ve formě lehkého, i když teplého salátu.
Nejprve si uvaříme samotné těstoviny v osolené vodě a hlídáme, aby byly na skus, tedy al dente, jak říkají Italové. Každý tvar je jiný, a jinak dlouho se vaří, proto si natavíme potřebné minuty. Do salátu můžou přijít široké nudle nebo kratší široké trubky, případně vroubkované rigattone.
- 400 g těstovin (penne, rigattoni, široké nudle...)
- 1 střední lilek
- 350 g cherry rajčátek
- 1 stroužek česneku
- 2 jarní cibulky
- 1 menší cibule
- olivový olej
- Italské bylinky
- sůl, pepř
Když jsou uvařené, scedíme je, a mezitím si připravíme na pánvi zeleninovou směs – na olivovém oleji orestujeme jemně nakrájenou cibuli, 2 jarní cibulky a stroužek česneku. 1 střední lilek nakrájíme na malé kousky, asi dvoucentimetrové a přidáme na pánev. Osolíme a opepříme, přikryjeme pokličkou a necháme podusit.
Když lilek změkne, asi za deset minut, vhodíme do pánve balení cherry rajčátek, asi tak třicet deka, která jsme si předtím nakrájeli na čtvrtky. Posypeme italskými bylinkami, nejlépe čerstvou bazalkou, oreganem a tymiánem, nebo je pomeleme z mlýnku na koření a promícháme. Zelenina je hotová, můžeme vypnout sporák.
Nakonec důkladně promícháme s těstovinami a můžeme podávat tak jak je. Italové by do něj nepřidali žádný jogurt ani smetanu a asi ani sýr, ale pokud máte v ledničce zbylou mozzarellu, tak to s ní můžete zkusit. Salát je neskutečně osvěžující v teplém stavu, i po vychladnutí.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.