Švestkový koláč z bramborového těsta
Kolikrát týdně teď, v době košů plných dozrávajících švestek, pečete švestkový koláč? Protože doma ho máme pořád, zkouším alespoň obměňovat varianty koláče a střídat těsta. Věděli jste, jak moc dobrý a vláčný může takový koláč být, když ho upečeme z bramborového těsta?
Potřebujeme na něj:
200g vařených brambor
250g polohrubé mouky
100g cukru
1 vanilkový cukr
1 vejce
100g másla
špetka soli
rozpůlené a vypeckované švestky
Stačí, když uvaříme dvacet deka brambor a necháme je vystydnout. Potom je nastrouháme najemno a smícháme se všemi ingrediencemi – čtvrt kilem mouky, deseti deky cukru, jedním vanilkovým cukrem. Potřebujeme ještě deset deka másla, to je dobré předem rozpustit a také nechat zchladnout. Pak vypracujeme tužší těsto, které vmáčkneme na vymazaný a vysypaný plech, a poklademe švestkami.
Na koláči by neměla chybět drobenka, ale chutná i posypaný mákem. Pečeme na 180 stupňů dozlatova.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.