Švestkový koláč z bramborového těsta
Kolikrát týdně teď, v době košů plných dozrávajících švestek, pečete švestkový koláč? Protože doma ho máme pořád, zkouším alespoň obměňovat varianty koláče a střídat těsta. Věděli jste, jak moc dobrý a vláčný může takový koláč být, když ho upečeme z bramborového těsta?
Potřebujeme na něj:
200g vařených brambor
250g polohrubé mouky
100g cukru
1 vanilkový cukr
1 vejce
100g másla
špetka soli
rozpůlené a vypeckované švestky
Stačí, když uvaříme dvacet deka brambor a necháme je vystydnout. Potom je nastrouháme najemno a smícháme se všemi ingrediencemi – čtvrt kilem mouky, deseti deky cukru, jedním vanilkovým cukrem. Potřebujeme ještě deset deka másla, to je dobré předem rozpustit a také nechat zchladnout. Pak vypracujeme tužší těsto, které vmáčkneme na vymazaný a vysypaný plech, a poklademe švestkami.
Na koláči by neměla chybět drobenka, ale chutná i posypaný mákem. Pečeme na 180 stupňů dozlatova.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.