Švestkový džem s vánoční vůní
Pokud ubráníme švestky před vypálením a hodně nám jich zbude, aspoň tak dvě, tři kila, vyplatí se uvařit z nich džem, který v zimě jako když najdeme.
- 1000 g vypeckovaných švestek
- 500 g cukru
- citrusový pektin
- vanilkový cukr nebo extrakt
- skořice
- hřebíček
- případně rum, mletý badyán
K mým předchozím tipům na švestkový džem patřil především rum, kapka do každá skleničky před zavíčkováním. Letos jsem podle rad Moniky Kovalské z Mňamek od Monči v Novém Veselí, zkusila přidat i pár dalších vůní a chutí: „Pokud ty švestky chceme zpracovat spíš sladší využití na palačinky nebo i do bílého jogurtu, tak můžeme použít skořici, vanilkový cukr nebo prostě vanilku. Rumová chuť je taky dobrá. Někdy můžeme i všechny tyhle tři věci kombinovat. Dělám to takové, že to potom je až vánoční. Když tam třeba dáte hřebíček, tak si můžeme přiblížit tu chuť Vánoc. Jen u toho hřebíčku je potřeba pracovat se sítkem, abychom ho potom nemuseli v těch švestkách hledat, nebo pokud se to mixuje, tak aby se nám ten hřebíček nerozmixoval. Musel by být drcený, nebo já to dám do sítka, co je na čaj, s tím to povařím a ono to tu chuť taky pustí. Takže tímto způsobem upravíme švestkový džem na sladko.“
Skořice a hřebíček jdou krásně k sobě i ke švestkám, vanilka je ještě vylepší, zakápnout rumem a je to. Osvědčil se mi i mletý badyán, který jinak páruju s hruškami, ale ani ve švestkovém džemu se neztratí a dá mu něco navíc.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.