Svatební předkrm: Hrušky plněné sýrem

Většina svatebních jídelníčků zahrnuje podobné pokrmy i předkrmy. Oblíbené šunkové rolky s křenem ale můžeme směle nahradit něčím netradičnějším, například hruškami plněnými sýrem.

Na předkrm stačí polovina hrušky na osobu, a aby se nám to lépe počítalo, bude následující recept pro šest osob.

Suroviny:
3 hrušky
150 g sýru ricotta
10 g plísňového sýru typu Niva
5 lžic zakysané smetany
40 g vlašských ořechů
6 vyloupaných půlek vlašských ořechů
sůl, pepř
citronová šťáva

Nastrouháme si najemno 40 gramů vlašských ořechů, smícháme s oběma druhy sýrů a přidáme 5 lžic zakysané smetany. Všechno společně do hladka vyšleháme, lehce opepříme a podle potřeby přisolíme. Vložíme na půl hodiny do chladu, aby se krém rozležel.

Očištěné a oloupané hrušky vydlabeme uprostřed, aby z nich vznikly mističky. Ty pokapeme citronovou šťávou, naplníme krémem a dozdobíme vydlabanými nakrájenými kousky hrušek.

Nakonec položíme nahoru polovinu vlašského ořechu a můžeme podávat - úplně jako na svatbě.

autor: dak

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.