Svatební koláčky

Teplý začátek podzimu je ideální doba na svatby! Nejlepší na svatbách bývá jídlo. Každý si dává záležet, aby na svatebčany udělal dojem, a vybírá dokonalá menu.

Nakonec se ale často ukáže, že nejúspěšnější jsou mezi většinou lidí svatební koláčky – taková ta plněná sladká klasika. Při jejich pečení nacházíme krajové rozdíly, někde jsou kulaté, jinde vázané jako šátečky, někde střední, ale většinou je cílem napéct je hodně malinké, takže je to pořádná piplačka.

Když vdávala Věra Sedláková ze Žďáru své dvě dcery současně, na to množství plněných svatebních buchtiček si pozvala hromadu kamarádek. A při té příležitosti mi také poradila, jak se pečou.

Na dávku:

1 kg polohrubé mouky

250 g hladké mouky

4 – 5 žloutků

250 g cukru krystal

250 g másla

1 kostka kvasnic

1/2 polévkové lžíce soli

2 vanilkové cukry

500 ml mléka

citronová kůra

„Z toho všeho se zadělá těsto, ale to je teprve začátek, protože pak přijde na řadu několik vychytávek, aby byly úplně nejlepší,“ říká Věra Sedláková. Koláčky se plní tradičními náplněmi – tvarohovou, makovou, povidlovou, ořechovou, nakladou se velmi těsně vedle sebe na plechy, a tady už přichází na řadu pár tipů.    

„Třeba to, že než se dají na plech, než se upečou, tak každý jeden koláček se musí namočit do přepuštěného másla, a když se upečou, tak se ještě horké musí znovu potřít přepuštěným máslem, ale pozor, s rumem,“ směje se Věra.

Svatební koláčky

Takže je nutné přepustit si doma v kastrolku máslo, nejprve na namočení koláčků před pečením, a poté na potření hotových, tady už se ale máslo míchá v poměru jedna ku jedné s rumem. Na takovéto koláčky budou vzpomínat po každé svatbě úplně všichni.

autor: dak