Šťouchané brambory se špenátem
Nové brambory jsou lahůdka, ale koneckonců, nemusí být ani nové, tahle příloha je pro nás v kuchyni naprosto základní a mnoho jídel si bez ní nedovedeme představit.
Z brambor se dá udělat i samostatný chod, pokud si je rafinovaně a chutně upravíme. Barevnost jim dodá další surovina – například špenát.
- 1 kg brambor
- Cca 350 g špenátových listů
- 1-2 stroužky česneku
- 1 menší cibule
- máslo/olivový olej
- 60 ml smetany na vaření
- sůl a pepř
Šťouchané brambory se špenátem a smetanou jsou skvělé a k přípravě jednoduché. To si myslí i kuchař Marek Šolc z Kiosku Kadov ve Žďárských vrších, který nám dal návod i s několika tipy: „Uvaříte si brambory, nejlépe moučné, protože jsou lepší, scedíte, můžou být i rozvařenější, nemusí to být tak, jako byste si dělali klasické brambory. Trošku smetany. Listový špenát orestovaný na cibulce s česnekem, trochu soli a pepř. Smíchá se to všechno dohromady a šťouchadlem to jenom našťoucháte a je to.“
Kromě rady použít na tento typ přílohy moučnaté brambory, přidává Marek Šolc ještě jeden tip - pokud má špenát příliš dlouhé listy s delšími stonky, je lepší je před úpravami překrájet asi na jeden až dva centimetry dlouhé kousky.
Krátké orestování špenátu na olivovém oleji nebo na másle s česnekem a najemno nakrájenou cibulkou dodá bramborám báječnou chuť. Pak už jen pokrm dosolíme a lehce opepříme a můžeme podávat – jako přílohu nebo i samotný.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.