Steak s pepřovou omáčkou
Jste přeslazení? Jestli jste žena a už pečete na Vánoce, tak touto dobou docela určitě. Čas od času by se naše tělo mělo odměnit pořádnou porcí bílkovin v podobě kusu vynikajícího masa. Navíc steak, který jen hodíte na pánev nebo na gril, je hotový poměrně rychle, takže jedinou práci máte s tím, aby byl dobře upraven.
Na steak s peřovou omáčkou se hodí například kousek hovězí svíčkové, roštěné nebo si dopřejme pupek!
600g hovězího masa (svíčková, roštěnec …)
3 lžíce oleje
sůl
pepř mletý i celý
1 lžíce másla
Nejprve si rozpálíme grilovací pánev nebo gril. Maso si nakrájíme na silné plátky a z obou stran nasolíme a lehce opepříme. Opečeme jen pár minut z každé strany, říká se, že 4 minuty jsou ideální, ale každému vyhovuje něco jiného, takže čas nechám na vás.
Propečený steak vyndejte z grilu a nechte chvíli odležet v teple. Mezitím se můžeme pustit do omáčky.
Tu vyrobíme snadno: do výpeku po steacích na pánvi přidáme dvě deci vína a necháme asi polovinu odpařit. Potom přilijeme asi čtvrt litru silného vývaru a vylepšíme několika kuličkami pepře. Když se omáčka opět zredukuje a zhoustne, už ji pouze zjemníme kouskem másla.
Maso na talíři polijeme omáčkou a vychutnáme si pořádnou porci masa. Přílohy ke steaku jsou různé, ale v poslední době se k zelenině, která by neměla chybět, osvědčilo čerstvé křupavé pečivo.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.