Šťáva z bezových květů

Někdy touto dobou se postupně ve všech koutech Vysočiny začínají otevírat velké hlavice květů bezu černého.

Bezová šťáva u nás doma patří k nejoblíbenějším, a nejrychleji vypitým, a tak mě potěšil velmi jednoduchý recept na domácí výrobu tohoto sirupu.

Podělila se o něj paní Jaroslava Fialová, která s ním má dlouholeté zkušenosti. „Dělám to snad 30 nebo 40 let, co jsem vdaná,“ směje se.

12-15 bezových květů

1,5 litrů vody

50 g kyseliny citrónové

2,25 kg cukru

„Šťávu z bezových květů dělá každý jinak. Já dávám do litru a půl studené vody 12-15 květů bez a k tomu přidám 50 g kyseliny citronové. Je potřeba toto množství dodržet, když se to ošidí, je to znát. 24 hodin to nechám louhovat ve sklenici. Občas to takhle vařečkou nebo lžící promíchnu a zase to přikryju a nechám to třeba i na sluníčku. A druhý den ty květy pořádně vymačkám a přidám na toto množství dvě a čtvrt kila cukru. Promíchám to, dám to do nějakého kastrůlku a zahřeju to k bodu varu, aby se cukr rozpustil.“

Pozor nevařit, jen zahřát k bodu varu! Co se týká slévání do lahví a skladování bezového sirupu, má paní Fialová další důležité rady: „Je potřeba to slévat do lahví ještě teplé, ne až to vystydne, a hned to zavíčkovat, hned! Skladovat na chladném temném místě.“

Takto připravený sirup nezkvasí – a možná ani nedostane šanci, tak rychle bude vypitý.