Štafetky
Cukrářská výroba zákusků vyžaduje cvik a praxi a určitě i zálibu ve sladkém. Koupit zákusky je snadné, však je kupujeme k nejrůznějším příležitostem, ale vyrobit si oblíbený zákusek doma, nám přinese navíc ještě pocit uspokojení, jak jsme šikovní.
Nedávno jsme se naučili cukrářskou hmotu bezé z bílků, cukru a ořechů – peče se v tenkých plátech a je právě základem pro zákusky, například štafetky. Odborná mistrová ze střední hotelové školy v Pelhřimově Jaroslava Dvořáková radila, jak bezé upéct a poradí i to, jak z plátu bezé stvořit štafetky.
Bezé:
250 g bílků
250 g krupicového cukru
80 g hladké mouky
50 g mletých ořechů (vlašských, lískových, mandlí …)
Krém:
200 g másla
200 g cukru moučka
1 lžíce kávy/kakaa
Čokoláda na polevu
Než se pustíme do slepování plátů a krájení štafetek, řekněme si něco ke krémům – štafetky jsou nejčastější s kávovým krémem. Na ten existuje více receptů. Základem by ale mělo být vyšlehané změklé máslo s moučkovým cukrem v poměru jedna ku jedné. Pak vmícháme lžíci instantní kávy a znovu vyšleháme. Kávu můžeme nahradit lžící kakaa, nebo, jak radí Jaroslava Dvořáková, zůstaneme u šlehačky. Čtyři pláty bezé promažeme třemi vrstvami a dokončíme štafetky.
Zchladíme a můžeme podávat.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka


Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.