Štafetky

Cukrářská výroba zákusků vyžaduje cvik a praxi a určitě i zálibu ve sladkém. Koupit zákusky je snadné, však je kupujeme k nejrůznějším příležitostem, ale vyrobit si oblíbený zákusek doma, nám přinese navíc ještě pocit uspokojení, jak jsme šikovní.

Nedávno jsme se naučili cukrářskou hmotu bezé z bílků, cukru a ořechů – peče se v tenkých plátech a je právě základem pro zákusky, například štafetky. Odborná mistrová ze střední hotelové školy v Pelhřimově Jaroslava Dvořáková radila, jak bezé upéct a poradí i to, jak z plátu bezé stvořit štafetky.

Bezé:

250 g bílků
250 g krupicového cukru
80 g hladké mouky
50 g mletých ořechů (vlašských, lískových, mandlí …)

Krém:

200 g másla
200 g cukru moučka
1 lžíce kávy/kakaa
Čokoláda na polevu

Než se pustíme do slepování plátů a krájení štafetek, řekněme si něco ke krémům – štafetky jsou nejčastější s kávovým krémem. Na ten existuje více receptů. Základem by ale mělo být vyšlehané změklé máslo s moučkovým cukrem v poměru jedna ku jedné. Pak vmícháme lžíci instantní kávy a znovu vyšleháme. Kávu můžeme nahradit lžící kakaa, nebo, jak radí Jaroslava Dvořáková, zůstaneme u šlehačky. Čtyři pláty bezé promažeme třemi vrstvami a dokončíme štafetky.

Zchladíme a můžeme podávat.

autor: dak