Špekové knedlíčky
Vynikající příloha k jídlům, které podáváme s obyčejnými houskovými knedlíky – špekové knedlíčky jsou ideálním způsobem, jak skvělé jídlo ještě vylepšit.
Jak na ně nám poradí lektorka žďárského mateřského centra Srdíčko Martina Sejkorová.
2 cibule
150 g špeku nebo anglické slaniny
8 rohlíků
2 – 3 vejce
hrubá mouka podle potřeby, asi 100 – 150 g
sůl
„Zpěníme cibulku a přidáme k tomu nakrájenou slaninu, takže s tím tukem na začátku opatrně, protože slanina tuk pustí, a potom se nám to restuje i na tom tuku ze slaniny. Tohle je základ pro špekové knedlíčky. Když zchladne, vmícháme do ní syrové vajíčko a trochu hrubé mouky a z téhle hmoty tvoříme knedlíčky, které vaříme ve vodě.“
Jaký tvar by měly knedlíčky mít? Záleží jen na nás, říká Martina: „Jak se nám líbí – můžou to být kulaté knedlíčky, ale někdo dělá i válečky a ty krájí na plátky.“
Knedlíčky samozřejmě bereme jako přílohu, ale když se dívám na ingredience, je v nich úplně všechno - maso, rohlík, vajíčko i mouka, takže já si je naložím na talíř klidně samotné. S osmaženou cibulkou a posypané pažitkou je to naprostá lahůdka.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Lidský faktor jsem znal jako knížku, ale teprve s rozhlasovým zpracováním jsem ho dokonale pochopil...
Robert Tamchyna, redaktor a moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Lidský faktor
Točili jsme zajímavý příběh. Osoby, které jsme hráli, se ocitaly ve vypjatých životních situacích, vzrušující práce pro herce a režiséra. Během dalšího měsíce jsme Jiří a já odehrané repliky svých rolí žili. Fantasmagorické situace posledního dílu příběhu se staly naší konkrétní každodenností. V srpnu Jiří Adamíra zemřel. Lidský faktor byla naše poslední společná práce.“ Hana Maciuchová