Špekové knedlíčky

Špekové knedlíky

Vynikající příloha k jídlům, které podáváme s obyčejnými houskovými knedlíky – špekové knedlíčky jsou ideálním způsobem, jak skvělé jídlo ještě vylepšit.

Jak na ně nám poradí lektorka žďárského mateřského centra Srdíčko Martina Sejkorová.

2 cibule

150 g špeku nebo anglické slaniny

8 rohlíků

2 – 3 vejce

hrubá mouka podle potřeby, asi 100 – 150 g

sůl

„Zpěníme cibulku a přidáme k tomu nakrájenou slaninu, takže s tím tukem na začátku opatrně, protože slanina tuk pustí, a potom se nám to restuje i na tom tuku ze slaniny. Tohle je základ pro špekové knedlíčky. Když zchladne, vmícháme do ní syrové vajíčko a trochu hrubé mouky a z téhle hmoty tvoříme knedlíčky, které vaříme ve vodě.“

Jaký tvar by měly knedlíčky mít? Záleží jen na nás, říká Martina: „Jak se nám líbí – můžou to být kulaté knedlíčky, ale někdo dělá i válečky a ty krájí na plátky.“

Knedlíčky samozřejmě bereme jako přílohu, ale když se dívám na ingredience, je v nich úplně všechno  - maso, rohlík, vajíčko i mouka, takže já si je naložím na talíř klidně samotné. S osmaženou cibulkou a posypané pažitkou je to naprostá lahůdka.