Špek v kuchyni
Špek je sádlo z hřbetní části prasete. Jeho součástí není maso, takže je to opravdu čistý tuk, který se nám do kuchyně hodí ke zpracování velké spousty jídel. Dovedete si například představit svíčkou bez klínku špeku, kterými je prošpikovaná? Nebo jak chudý by byl náš jídelníček bez špekových knedlíků? Špek se také výborně hodí do cibulového základu různých omáček i polévek a také pod maso.
- kousek špeku
- vajíčka
- pažitka
- sůl, pepř
Žďárský řezník Pavel Čuda má několik dalších tipů, kam se špekem, když chceme mít báječně chutnající chody: "Špikování, třeba králík, který je takové maso libové, bílé, dietní, tak toho když prošpikujete iberijským špekem, to je. Když děláte kuře ala bažant, tak taky ho špekem prošpikovat, prakticky do všeho to jde.
- brambory vařené ve slupce
- špek
- cibule
- Vajíčka na špeku, místo hemenexu, si dáte pod vajíčka nakrájený špek.
- Šťouchané brambory se špekem - na kostičky si nakrájíte špek, orestujete na tom cibulku, brambory, které máte uvařené ve slupce, tak tam naházíte, našťoucháte a nepotřebujete už nic. Hrnek mléka nebo podmáslí, a je to bomba," chválí Pavel Čuda.
- zelené fazolky
- špek
- sůl
Na špeku si můžeme dát i zdravou zeleninu místo obvyklé přílohy. "Zelené fazolky na špeku. To si nakrájíte špek, koupíte si mražené fazolky, nebo čerstvé, když jsou. Uděláte si je na špeku, ochutíte si je a máte je jako rychlou přílohu ke grilovanému masu nebo k čemukoliv," dodává řezník další rychlý tip na přílohu se špekem.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka