Procestovali svět a chtějí, aby exotické chutě okusili i lidé v Česku

27. listopad 2020

Největší audioportál na českém internetu

Produkty "Chutě z Chotě" | Foto: Dáša Kubíková, Český rozhlas

Jiří Protivínský a Zdenka Pospíchalová z Chotěboře spolu procestovali celý svět. Ameriku, kus Asie, Nový Zéland a spoustu dalších zemí a všude ochutnávali místní jídla.

Chutě z Chotě vznikly právě proto. „Před nějakými roky nás to napadlo, když jsme se po cestách vrátili do České republiky, tak nám to chybělo. Pamatuješ na tuhle omáčku a na tuhle chuť? Že bychom si to rádi zopakovali, ale ta možnost tady nebyla. Tak jsme si řekli, že si to prostě můžeme uvařit,“ usmívá se Jiří.

„Nejdřív jsme to jedli sami, potom probíhaly testovačky na rodinách a přátelích, kteří začali říkat, ať jim uděláme to nebo ono, větší várku.“ Až vznikla značka, která pokaždé zaujme svým názvem.

Jiří Protivínský a Zdenka Pospíchalová, Chotěboř

Dvojice vaří omáčky a dipy ve volném čase, je to víkendové hobby, jak říká Jiří Protivínský. Nejprve znárodnil své mamince prádelnu, teď se chystají splnit přísné hygienické podmínky ve vlastní kuchyni, aby mohli výrobnu omáček provozovat doma.

S čímkoli chcete

Nejlépe se originální omáčky, salsy a dipy, ale i energetické tyčinky z datlí, kokosu, čokolády a oříšků, lidem nabízejí, když mohou ochutnat a zeptat se, co v čem je a jak se to nejlépe dá jíst.

„Cibuláda je letošní novinka, tam je kromě cibule spousta portského a spousta červeného vína,“ říká vesele Zdenka Pospíchalová. Je prý skvělá na hamburgery, ale i jen tak s pečivem či v kombinaci se sýry.

Další názvy samy napovídají, co je v nich hlavní surovinou-dýňovka, oliváda, řepáda, salsíta nebo kapiáda.

„V habanerce máme klasické papriky, habanero papričky, takže to pálí hodně,“ směje se Zdenka. „V tom casundi si zase představujte Indii, exotiku, Orient,“ doporučuje dále. „Lidé nás často překvapí tím, s čím jsou schopni zkonzumovat,“ říká Jiří a Zdenka doplňuje: „Do dipů si lidé namáčejí někdo chleba, někdo nachos, brambory, tyčinky, ale i salát nebo krekry.“

Oba shodně tvrdí, že jsou milovníky jídla a baví je experimentovat a vymýšlet nové chutě.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.