Špagety s česnekem

V lednu potřebujeme obrnit proti nachlazení, útočícím virózám nebo chřipkám. Velkým pomocníkem je přitom česnek, kterému se trochu nadneseně přezdívá přírodní antibiotikum.

Jak ho zařadit do jídelníčku, aby nám jídlo zároveň chutnalo a příliš nepálilo ani děti? Mám dobrý tip – špagety. Klidně si je můžeme dát i bez masa, hlavně ale s česnekem.

400 g špaget

1 palička česneku

Olivový olej

250 g cherry rajčátek

sůl, pepř

oregano, bazalka (i sušené)

Při úpravě česneku na olivovém oleji na pánvi je důležitá jedna věc – hlídat čas, aby se česnek nespálil, protože pak zhořkne.

Plátky česneku tedy orestujeme jen do lehce světle hnědé barvy. Mezitím si ve vroucí osolené vodě uvaříme špagety al dente, čili na skus, a po uvaření slijeme vodu. Do pánve k česneku přidáme rozpůlená cherry rajčata, aby pustila šťávu, dochutíme solí a pepřem a vmícháme špagety. Přidáme italské bylinky – bazalku a oregano – v létě čerstvé, teď v zimě sušené.

Kdo snese česneku ještě víc, může přidat ještě pár čerstvých stroužků přímo do jídla, a chuť má zaručenou. V tomto jídle je všechno – síla, chuť, čerstvá zelenina i posilovač imunity – česnek.

autor: dak