Smetanové tyčinky
Před Vánocemi bývá pravidelně takový shon, že se to možná stane i vám: Za pár dní je Štědrý den a já nemám cukroví?! Nebo mám jen málo druhů!
V Domově pro seniory v Náměšti nad Oslavou nám nabídli smetanové tyčinky. Klientky se je obvykle pečou samy. Na smetanových tyčinkách totiž není nic těžkého.
400 g hladké mouky
150 g zakysané smetany
250 g tuku - máslo, hera nebo jiný tuk na pečení
Cukr a vanilkový cukr na obalení
Cukr budeme potřebovat až na konci, říká terapeutka náměšťského domova Kateřina Paličková: „Cukr se do těsta žádný nedává, ten bude potřeba až na konci.“ Ingredience smícháme a dobře prohněteme.
Těsto necháme v ledničce 2-3 hodiny rozležet a pak je vyválíme. Budeme potřebovat nakrájet víceméně stejně velké tyčinky a na to mají v Náměšti trik. „Krájíme to normálně rádýlkem a kolegyně mám takovou vychytávku, že to dělá podle pravítka,“ směje se Kateřina.
Tyčinky pečeme jen asi 10-15 minut, protože by měly zůstat světlé barvy. Když naběhnou, jsou hotové, a podobně jako s vanilkovými rohlíčky a honem s nimi do cukru. „Naskočí to krásně do vršku, neroztékají se, nic, zvládne to každý. A dokud jsou ještě horké, tak se obalí ve směsi cukru s vanilkovým cukrem,“ uzavírá terapeutka náměšťského domova.
Související
-
Tatrankové rohlíčky
Do sbírky receptů na vánoční cukroví může docela určitě přibýt i ten dnešní, který mi dala humpolecká cukrářka Bára Lamačová.
-
Medvědí pracny bez kakaa
Medvědí pracny – typické cukroví ve tvaru pracen z ořechového těsta obalené v moučkovém cukru nechybí na většině vánočních stolů.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.