Smažené bílky se sýrem

Dnešní dobrota je sice bez masa, ale kalorií má také docela dost, jak už tak smažená jídla mívají. V dřívějších dobách se muselo vařit nejenom úsporně, ale také rychle. Však paní Ludmila Hradová z Domova pro seniory ve Velkém Meziříčí ty doby dobře pamatuje a pro nás má úžasný tip, který jsem ještě nikdy neslyšela.

Její recept má další velkou výhodu - když předtím něco pečete ze žloutků, díky tomuto jídlu se zbavíte přebytečných bílků.

5 bílků
1 lžička strouhanky
1 vrchovatá lžíce nastrouhaného sýra
strouhanka
olej na smažení

„Když vám zbudou bílky, tak třeba pět bílků, ušlehejte z nich sníh. Do toho dát lžičku strouhanky, aby pohltila vlhkost a vrchovatou lžíci nastrouhaného sýra. Pak to zamíchat ve sněhu a velkou lžící vykrojit šišku, hodit do strouhanky, obalit jako řízek a usmažit na oleji. Ono se vám to nafoukne, k tomu se dá bramborová kaše a je to,“ libuje si nad dobrotou Ludmila Hradová.

Sníh z bílků bude potřeba ušlehat opravdu hodně hustý, aby držel pohromadě. Netradiční, poněkud nafouknutý řízek k bramborové kaši máte hotový hned: „To je vám strašně dobrý a levný oběd! Když jsem přišla ze zahrady a bylo pilno, tak byl za deset minut hotový,“ směje se paní Hradová.

autor: dak