Smažené bílky se sýrem
Dnešní dobrota je sice bez masa, ale kalorií má také docela dost, jak už tak smažená jídla mívají. V dřívějších dobách se muselo vařit nejenom úsporně, ale také rychle. Však paní Ludmila Hradová z Domova pro seniory ve Velkém Meziříčí ty doby dobře pamatuje a pro nás má úžasný tip, který jsem ještě nikdy neslyšela.
Její recept má další velkou výhodu - když předtím něco pečete ze žloutků, díky tomuto jídlu se zbavíte přebytečných bílků.
5 bílků
1 lžička strouhanky
1 vrchovatá lžíce nastrouhaného sýra
strouhanka
olej na smažení
„Když vám zbudou bílky, tak třeba pět bílků, ušlehejte z nich sníh. Do toho dát lžičku strouhanky, aby pohltila vlhkost a vrchovatou lžíci nastrouhaného sýra. Pak to zamíchat ve sněhu a velkou lžící vykrojit šišku, hodit do strouhanky, obalit jako řízek a usmažit na oleji. Ono se vám to nafoukne, k tomu se dá bramborová kaše a je to,“ libuje si nad dobrotou Ludmila Hradová.
Sníh z bílků bude potřeba ušlehat opravdu hodně hustý, aby držel pohromadě. Netradiční, poněkud nafouknutý řízek k bramborové kaši máte hotový hned: „To je vám strašně dobrý a levný oběd! Když jsem přišla ze zahrady a bylo pilno, tak byl za deset minut hotový,“ směje se paní Hradová.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.