Slovenský dezert – kremeše

Kremeše jsou oblíbeným dezertem u našich nejbližších sousedů na Slovensku. Proto není divu, že spousta lidí kremeše zná a doma je i peče. Kdo umí větrníky, pro toho budou kremeše hračkou, protože je chuťově velmi podobná dobrota.

V třebíčské pekárně a kavárně Vrátka je pečou z listového těsta, je to nejjednodušší, radí Jana Široká: „Potřebujeme na plechu upéct zvlášť dva pláty - ten, který přijde dospod, propícháme vidličkou, aby příliš nevyskočil do výšky. Horní plát také propícháme, ale zároveň si jej ještě rádýlkem rozřežeme na čtverečky nebo obdélníčky, podle nichž si řezy nakrájíme, až budou hotové.“

Mezi pláty pak patří dvě úžasné náplně. „Na těsto namažeme vanilkový pudink našlehaný s máslem a cukrem - množství cukru volíme podle vlastní chuti. Druhá náplň je šlehačková. Je dobré ke šlehačce přidat ztužovač, lépe pak drží.“

Nahoru pak opatrně přiklopíme druhý plát těsta. Necháme dobře ztuhnout a teprve potom krájíme. Kremeše jsou tak dobré, že je můžeme nabídnout třeba dětem za odměnu v jejich první školní den.

autor: dak