Slivovice ze soudku
Pálenice teď na podzim jedou na plné obrátky, protože do nich postupně vozíme úrodu, kterou chceme nechat přepálit a opatrně popíjet.
Jenom jako lék, po troškách samozřejmě. Čistě průhledná tekutina, která při nalévání řetízkuje, může chutnat i jinak. Jednoduchým způsobem ji můžeme přidat barvu i chuť, pokud doma máme nebo si pořídíme menší dřevěný soudek, radí Pavel Šulc z Hamrů nad Sázavou, který už to má dobře vyzkoušené.
Nechat vypálit švestky a co dál? „Dáme slivovici do dřevěného soudku. Může být akátový, třešňový. Jde o to, že některé dřevo pouští více barvu a chuti a jiný méně. Standardní akát pouští méně, ale my máme akát balkánský, který pouští trochu, takže pouští tu chuť a barví jemně. Po třech měsících se to vymění, a může se tam dát nová slivovice. Toto je třetí průplach, ale je tam delší dobu, proto to má takovou chuť, která se podobá brandy nebo podobnému alkoholu,“ ukazuje Pavel na svůj vzorek.
Do soudků se může slivovice nalévat opakovaně, ale barva i chuť slábne. Proto je s každým dalším použitím záhodno prodloužit dobu, po kterou slivovici v soudku necháme odpočívat.
Související
-
Lidový lék ze slivovice. Valašský penicilin voní po medu a bylinkách
Slivovice vylepšená bylinkami a medem je dobrá a navíc léčivá, alespoň podle valašských staříčků, k jejichž tradičním receptům se obrací také současné generace.
-
Slivovice s medem
Potřebujete: 1 litr slivovice 2 - 3 pomeranče nakrájené na plátky 2 citróny bez jader taktéž na plátky
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Děsivá freska válečné krajiny, u které se nepřestávám smát.
Petr Gojda, slovesný dramaturg, Centrum výroby Českého rozhlasu


Osudy dobrého vojáka Švejka KOMPLET
Pro jedny šťastný blb a ignorant, pro druhé vychytralý šašek. Pro nadporučíka Lukáše boží dobytek. Pro jedny ikona totálního odcizení a nihilismu, pro jiné bojovník proti válce, pro další anti světec a antihrdina. Čte Oldřich Kaiser