Šlehačkový krém
Doslechla jsem se o šlehačkové náplni do dortů, zákusků a rolád, která prý je zatím velmi populární v Praze, ale u nás na Vysočině ještě tolik ne. Tady dávají lidé stále přednost máslovým krémům. Nicméně kdybyste si chtěli cukrářskou novinku vyzkoušet, není to nic těžkého a se šlehačkovou náplní se dobře pracuje.
Podmínkou ovšem je, abychom sehnali kvalitní vysokotučnou živočišnou šlehačku, radí mistryně cukrářka ze žďárské Střední školy gastronomické Adoplha Kolpinga Iva Sýkorová: „Musíte použít dobrou šlehačku, třicetiprocentní smetana vám stačit nebude, takže nejméně šestatřicetiprocentní s vysokým obsahem tuku, která dobře drží. Do ní přidáte kvalitní příchuť a ona se tím zpevní. Ta příchuť obsahuje ztužovadlo.“
Potřebujeme:
smetana ke šlehání nejméně 36 %
příchuť se ztužovadlem
Jaké příchutě si máme vlastně představit? „Jako třeba ve zmrzlinách. Tam je smetanový základ, a aby byla zmrzlina jahodová, borůvková nebo čokoládová, musíte tam přidat příchuť. A ty stejné příchutě se dávají i do šlehačky, a pak se s tím plní dorty,“ vysvětluje Iva Sýkorová.
Šikovné cukrářky si umí s takovou náplní pěkně vyhrát. Třeba z dortového těsta a šlehačkové náplně vyrobí kus lesa a nahoru posadí z modelovací hmoty pár hub, vyrábí fotbalová hřiště, figurky z večerníčků, princezny a podobně. Takový dort se dá vychladit do ledničky nebo i do mrazáku a krásně ztuhne. Šlehačkovou náplní můžete namazat i vnitřek své oblíbené rolády místo máslového krému.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka


Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.