Šlehačkový krém

Doslechla jsem se o šlehačkové náplni do dortů, zákusků a rolád, která prý je zatím velmi populární v Praze, ale u nás na Vysočině ještě tolik ne. Tady dávají lidé stále přednost máslovým krémům. Nicméně kdybyste si chtěli cukrářskou novinku vyzkoušet, není to nic těžkého a se šlehačkovou náplní se dobře pracuje.

Podmínkou ovšem je, abychom sehnali kvalitní vysokotučnou živočišnou šlehačku, radí mistryně cukrářka ze žďárské Střední školy gastronomické Adoplha Kolpinga Iva Sýkorová: „Musíte použít dobrou šlehačku, třicetiprocentní smetana vám stačit nebude, takže nejméně šestatřicetiprocentní s vysokým obsahem tuku, která dobře drží. Do ní přidáte kvalitní příchuť a ona se tím zpevní. Ta příchuť obsahuje ztužovadlo.“

Potřebujeme:

smetana ke šlehání nejméně 36 %
příchuť se ztužovadlem

Jaké příchutě si máme vlastně představit? „Jako třeba ve zmrzlinách. Tam je smetanový základ, a aby byla zmrzlina jahodová, borůvková nebo čokoládová, musíte tam přidat příchuť. A ty stejné příchutě se dávají i do šlehačky, a pak se s tím plní dorty,“ vysvětluje Iva Sýkorová.

Roláda s borůvkovou šlehačkou

Šikovné cukrářky si umí s takovou náplní pěkně vyhrát. Třeba z dortového těsta a šlehačkové náplně vyrobí kus lesa a nahoru posadí z modelovací hmoty pár hub, vyrábí fotbalová hřiště, figurky z večerníčků, princezny a podobně. Takový dort se dá vychladit do ledničky nebo i do mrazáku a krásně ztuhne. Šlehačkovou náplní můžete namazat i vnitřek své oblíbené rolády místo máslového krému.

autor: dak