Slaný kynutý koláč „obejdi zahradu“

Zahrádkáři, ti se mají, zvlášť pokud jsou celý rok pilní a nevadí jim věnovat se záhonkům se zeleninou, bylinkami, ovocným keřům a stromům. Pak jim stačí jenom projít se pár metrů a mají z čeho vařit a péct. Takže si nejdříve zaděláme kvásek na kynuté těsto a pak si necháme poradit od pekařky Zdenky Palátové z třebíčských Vrátek.

Se sladkým koláčem si počkáme na jindy a dnes si uděláme slanou variantu koláče, kterému Zdenka říká „koláč obejdi zahradu“.

klasické kynuté těsto
zelenina ze zahrady:
cibulka
mangold
kadeřávek
rajčata
papriky
parmezán a strouhanka na posypání

„To těsto se dělá jako klasické kynuté těsto na buchtu, jen ho dělám trochu volnější, více hydratované. Rozetřu ho na naolejovaný plech,“ popisuje Zdenka a dodává, že se do těsta kromě lžičky na kynutí nepřidává žádný cukr. A jdeme plnit!

„Ta buchta pokaždé chutná jinak, podle toho, jak se mění zahrada během roku. Pokud je to buchta na slano, tak si usmažím cibuli, na ni si dám mangold, kadeřávek, pórek, pokud mám tak mladou cibulku, nebo i rajčata, papriky. V podstatě je to taková buchta s náplní ala pizza. Pak ji posypu parmezánem, nebo smíchám parmezán se strouhankou, on se pak lépe rozsýpá,“ radí pekařka.

Všechno, co vaše zahrada nabídne, nakrájíme, posypeme, upečeme a podáváme klidně ještě čerstvé a teplé. A příště třeba zase s ovocem!

autor: dak