Slaný koláč s rajčaty

Jíst zeleninu bychom měli co nejvíce zvláště v období, kdy je čerstvá. U nás asi v oblibě vedou rajčata.

Nejraději jen tak nakrájená na kolečka k jakémukoliv jídlu, nebo ve formě salátu Caprese se sýrem mozzarella, bazalkou a olivovým olejem.

Tepelně upravená rajčata mám ráda v leču a v kyselejších zeleninových polévkách. Rajčata se ale dají také výborně zapékat, například ve slaném koláči.

Na těsto:

300 g hladké mouky

100 g másla

85 g sýru cheddar

Náplň:

4 cibule

1 lžička cukru

Šalvěj a tymián

500 g čerstvých rajčat

Sůl, pepř

bylinky

Těsto je tak jednoduché, že se nedá zkazit. Vezmeme 30 dkg hladké mouky, 10 dkg nakrájeného studeného másla a 8,5 dkg tvrdého sýra, nejlépe čedaru, také nakrájeného na kostičky. Vyrobíme drobenku a postupně přiléváme deci a půl vody – hněteme, dokud nevznikne kompaktní těsto.

Zatímco odpočívá v ledničce, pustíme se do zeleniny – 4 cibule na tenčí plátky osmahneme na olivovém oleji, vmícháme lžičku cukru a trochu lístků šajvěje a tymiánu. Podusíme, dokud se šťáva neodpaří. Na plechu z těsta vyválíme silnější placku a ohneme jí okraje. Placku potřeme cibulí, promíchanou s trochou strouhanky a strouhaným parmezánem, a nahoru poklademe plátky čerstvých rajčat, bude jich stačit asi půl kila.

Posypeme bylinkami, osolíme a opepříme a znovu mírně ocukrujeme.

V troubě předehřáté na dvě stě stupňů pečeme asi půl hodiny. Koláč se dá jíst ještě teplý, a se salátem z něj bude skvělá večeře.

autor: dak