Slaná ovesná kaše s cibulkou

Jsou v roce dny, kdy si řekneme, že tentokrát se opravdu nebudeme přejídat. Ať už chceme dodržet půst podle tradic našich předků, nebo na pár týdnů odlehčit jídelníček, předjaří je pro to docela vhodné období.

Dříve se touto dobou jedlo hodně to, co ve spíži zbylo a přečkalo zimu – zelí, mrkev, cibule, také brambory, luštěniny nebo obiloviny.

Ingredience
  • 1 větší cibule
  • olivový olej
  • 1 stroužek česneku
  • 100 g jemných ovesných vloček
  • 500 ml vývaru
  • strouhaný parmezán
  • sůl, pepř

Například ovesné vločky – jsou skvělé pro výrobu sladkých kaší, ale i do slaných jídel, třeba k zahušťování polévek nebo přímo na slanou kaši. Jak si ji připravit? Je to strašně jednoduché, zvláště když použijeme jemné vločky, které jsou uvařené za chviličku.

Aby kaše stála za to, bude v ní křupat cibulka, a právě tou začneme – pro dva lidi nakrájíme jednu větší cibuli na kolečka a osmažíme na olivovém oleji do křupava.

V kastrolu si také rozehřejeme olivový olej, a pro změnu na něm velmi krátce orestujeme prolisovaný větší stroužek česneku. Přisypeme 10 deka ovesných vloček a zalijeme půl litrem vývaru, osolíme a opepříme. Provaříme asi pět minut, než kaše zhoustne.

K podávání si připravíme nastrouhaný sýr typu parmezán nebo grana padano a osmaženou cibulku. Ke snídani či k večeři to bohatě stačí, k obědu můžete přidat třeba vajíčko vařené natvrdo či volské oko.

autor: dak