Sirup ze smrkových větviček
Rychle, dokud ještě jsou – mladé měkké smrkové větvičky jasně zelené barvy obsahují spoustu výživných látek a protože také dobře chutnají, dá se z nich snadno vyrobit domácí sirup. Pustili se do něj i v kavárně Pohodička v Náměšti nad Oslavou, která zaměstnává postižené obyvatele Domova bez zámku.
hromádka mladých smrkových větviček
cukr
cca 2 citróny
Na výrobu smrkového sirupu stačí menší, třeba litrová skleněná nádoba, kterou naplníme tak, jak popisuje vedoucí kavárny Marek Klement: „Posbírali jsme smrkové větvičky, pak jsme je omyli a vypláchli jsme si skleněné nádoby. Prokládali jsme je po pěti centimetrech tak, že větvičky jsme zasypali cukrem, na ten jsme dali 3 plátky citrónu a pokračovali jsme v těch vrstvách, kam to až jde a nahoře zůstává cukr, tam citrón být nemůže, protože by zplesnivěl. Pak jsme to dali na sluníčko.“
Čas máme asi dva až tři týdny, kdy za nás všechnu práci udělá sluníčko. Obsah sklenice se během této doby zmenší, scvrkne, a na dně se začne tvořit hustá sirupová šťáva. Tu slijeme do lahví. „Vymačká se to přes plátno a máme hotový sirup. Ten potom přidáváme do sklenice s ledem, který zalijeme perlivou nebo neperlivou vodou a přidáme kousky ovoce a zdobíme mátou, kterou máme na zahrádce,“ usmívá se vedoucí kavárny.
Hotový sirup skladujeme v ledničce, aby nezplesnivěl, ředíme podle chuti a zdobíme bylinkami ze zahrádky, tak jako v Pohodičce. Chutná i pomáhá – třeba proti kašli.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.