Sirup ze smrkových větviček

Rychle, dokud ještě jsou – mladé měkké smrkové větvičky jasně zelené barvy obsahují spoustu výživných látek a protože také dobře chutnají, dá se z nich snadno vyrobit domácí sirup. Pustili se do něj i v kavárně Pohodička v Náměšti nad Oslavou, která zaměstnává postižené obyvatele Domova bez zámku.

hromádka mladých smrkových větviček

cukr

cca 2 citróny

Na výrobu smrkového sirupu stačí menší, třeba litrová skleněná nádoba, kterou naplníme tak, jak popisuje vedoucí kavárny Marek Klement: „Posbírali jsme smrkové větvičky, pak jsme je omyli a vypláchli jsme si skleněné nádoby. Prokládali jsme je po pěti centimetrech tak, že větvičky jsme zasypali cukrem, na ten jsme dali 3 plátky citrónu a pokračovali jsme v těch vrstvách, kam to až jde a nahoře zůstává cukr, tam citrón být nemůže, protože by zplesnivěl. Pak jsme to dali na sluníčko.“

Čas máme asi dva až tři týdny, kdy za nás všechnu práci udělá sluníčko. Obsah sklenice se během této doby zmenší, scvrkne, a na dně se začne tvořit hustá sirupová šťáva. Tu slijeme do lahví. „Vymačká se to přes plátno a máme hotový sirup. Ten potom přidáváme do sklenice s ledem, který zalijeme perlivou nebo neperlivou vodou a přidáme kousky ovoce a zdobíme mátou, kterou máme na zahrádce,“ usmívá se vedoucí kavárny.

Hotový sirup skladujeme v ledničce, aby nezplesnivěl, ředíme podle chuti a zdobíme bylinkami ze zahrádky, tak jako v Pohodičce. Chutná i pomáhá – třeba proti kašli.

autor: dak