Salát z rybízu a mrkve
Rybízu ještě chvíli potrvá, než se začne na keřích červenat, ale už teď vám dáme tip, který potom můžete použít. Jde o recept na salát s nevšední kombinací rybízu a mrkve.
Pět porcí zeleniny denně – to stále opakují lékaři a všichni, kdo se zabývají zdravou výživou, že by měl každý z nás sníst. A já se pokaždé musím chytit za nos a přiznat si, že to není snadné, a často se mi to nepovede.
Ovšem v tomto ročním období to začíná být mnohem lepší – například už se objevují první letošní mrkve a určitě mi dáte za pravdu, že čerstvá křupavá sladká mrkvička, to je vyloženě lahůdka.
Nejlepší jsou takové mrkve syrové, to je jisté, ale dají se i zajímavým způsobem zpracovat na zimu. Zvlášť pokud máte současně s mrkvemi také úrodu rybízu. Na dobrotu z mládí si vzpomněla Taťána Nečasová.
1,5 l vody
500 g cukru
1 kg kuliček rybízu
750 g mrkve
„My jsme dělali takové zvláštní saláty, kdy jsme mrkvičku najemno nastrouhali a asi tak po dvou centimetrech vrstvili střídavě právě s červeným rybízem do skleniček. Toto jsme zalili sladším vývarem vody s cukrem a zavařili. Ta pikantnost rybízu se promísila se sladkostí mrkve, která jinak není tolik výrazná a je z toho vynikající osvěžující salát nebo příloha k masu. Opravdu vynikající,“ chválí si majitelka Dobrůtek z Vysočiny.
K masu není nutné dávat si pokaždé naše klasické přílohy – brambory, knedlíky nebo těstoviny. Také samotný salát udělá své a není tolik kalorický.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.