S ragbisty v Novém Městě hrají i děvčata

10. květen 2016

Čím dál populárnější drsný mužský sport si získal po loňském mistrovství světa v ragby mnoho příznivců. Trenér Jiří Mít založil mužstvo v Novém Městě na Moravě teprve loni, ale s týmem už se pustil do přátelských a přípravných utkání. Mezi své hráče zve i ženy a několik zájemkyň se ozvalo.

Lída Novotná si všimla náborového plakátu, přihlásila se a brzy začala trénovat současně s muži.

„Ze začátku byli všichni opatrní, dávali si pozor, ale teď už mě berou mezi sebe, už si ani nedávají pozor, což mi nevadí. Všichni říkají, že se na mě dívají s respektem, a že jsem takovej chlap. Berou mě mezi sebe,“ směje se čtyřiadvacetiletá sportovkyně. Sportů předtím dělala několik, ale žádný pořádně, jak sama přiznává.

Ragby se ale musí hrát s pořádnou dávkou odvahy. „Je potřeba se nebát a jít do toho i s vědomím, že to bude bolet. K tomu sportu to patří. Když se proti vám řítí stokilový chlap, tak ten náraz tam prostě je,“ popisuje Lída, co se někdy při hře může stát. „Když je ale správná technika, tak by to nemělo bolet.“

Ludmila Novotná, ragbystka

Hráči mají na hřišti různé pozice. Rojníci jsou důležití v obraně, měli by složit toho, kdo běží s míčem a ten míč se snaží posunout dál. Útočníci je na křídlech, to jsou důležití hráči, kteří pokládají body. Potom jsou další posty, například mlynář, který řídí celý mlýn a nebo mlýnová spojka – ta má za úkol rozhazovat míče mezi hráče. „Nejdříve jsem byla na křídlech, tam ale musí být člověk trpělivý, jestli mu míč přijde nebo ne. Mně víc vyhovuje, že mi trenér dal mlýnovku, protože tam jsem víc ve hře a v kontaktu s ostatními hráči,“ říká Lída s úsměvem.

Při tréninku nemá žádné úlevy

Lída trénuje stejně jako ostatní chlapci a muži – běh se zátěží, běh po rukou nebo zvedání těžkých pneumatik. „Jen tu úplně nejtěžší zvedat nemusím,“ směje se ragbystka. Trenér Jiří Mít to potvrzuje: „Nešetřím ji, Lída totiž hraje naplno proti chlapům. Kdybyste viděli, jak proti sobě dokážou jít třeba s Michalem, musím říct, že je dobrá,“ chválí ji.

Doufá, že se v Novém Městě na Moravě brzy podaří sestavit ženský tým. Také Lída by ráda, aby k současným hráčským kolegyním Tereze a Miriam přibyly i další a mohly si společně ragby zahrát.

autor: dak
Spustit audio