Rychlý domácí jogurt

Letní dobrotou, která nás ochladí ve dnech, kdy je teplo, je jogurt. Zdravý a vynikající, přirozeně sladký jogurt si můžeme vyrobit doma.

Poradkyně zdravé výživy podle ajurvédy Iva Georgievová má nesmírně jednoduchý recept, že i ji samotnou překvapilo, jak málo k němu stačí. Potřebujeme ale čerstvé mléko.

1 l čerstvého mléka

150 g bílého jogurtu

med, kakao, obiloviny na dochucení

„Jsem zastáncem tučného mléka a čerstvého, ne, kde je lhůta tři týdny a více. Mléko převaříme a až vychladne tak, že nás nepálí prst, když ho do něj strčíme, to znamená 50 – 60 stupňů, a vmícháme do něj 1 kelímek bílého jogurtu. První kelímek koupíme, další už můžeme používat svůj vlastní.  Tuto surovinu naliji do sklenic a dám do peřin na 6 – 8 hodin. Pak je jogurt hotový, ano tak jednoduché to je,“ usmívá se Iva Georgievová.

Domácí jogurt má několik pravidel: překvapivě by se neměl kombinovat s ovocem, protože pak je těžko stravitelný, ale můžeme si jej vylepšit. A kdy jej jíst a nejíst?

„Jogurt by se neměl jíst, když je člověk zahleněný, jíme jej naopak, když je teplé počasí a potřebujeme zchladit. Jogurt nemá být kyselý, ale přirozeně sladký, můžeme do něj přidat čerstvý med, kvalitní kakao, které obsahuje hořčík, nebo si z něj udělat müsli. Spotřebovat bychom ho měli do 48 hodin od začátku výroby,“ doporučuje Iva.

Vychlazený z ledničky je takový domácí slaďoučký jogurt s medem naprostá lahůdka.

autor: dak

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.