Rychlá letní rajská polévka
Noční můra pracujících rodičů. Tak nazval letní prázdniny můj známý otec tří dětí a jistě neměl na mysli jen starost o jídlo.
10:30Já se ale starám především o jídlo, a tak je vždycky dobré mít v rukávu rychlý recept na jídlo, které chutná všem dětem. U nás je to každopádně rajská polévka. Oblíbili jsme si takovou tu klasickou českou variantu s příchutí zimního koření hřebíčku a skořice, ale v létě se dá velmi snadno vyměnit za lehkou italskou variantu.
- 1 l pasírovaných rajčat nebo džusu
- 1 mrkev
- 2 stroužky česneku
- sůl, pepř
- bazalka
- strouhaný parmezán - 1 lžíce na porci
Stačí pořídit si snadno dostupná pasírovaná rajčata nebo rajčatový džus, oboje poslouží podobně a potřebujeme celý litr.
Začneme tím, že si nakrájíme na kolečka mrkev a na drobné kousky česnek a chvíli je povaříme ve vodě. Přilijeme rajčata, osolíme, opepříme a důkladně provaříme.
Polévka ještě více připomene Itálii, když ji na talíři dozdobíme čerstvými lístky bazalky a dosypeme do ní hrst strouhaného pravého italského parmazánu.
Související
-
Osvěžující ovocné nápoje
Ovoce zraje, trhy jsou v plném proudu, sklizeň ze zahrádky může být každý den jiná, a tak se vám možná také jaksi hromadí v ledničce.
-
Polská polévka z červené řepy
V Polsku vám nabídnou spoustu dobrot, mezi ty nejtradičnější patří polévka z červené řepy. I té je ale veliká spousta druhů.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.