Růžovky na sádle a kmíně
Muchomůrka růžovka je strašně dobrá houba, mnoho lidí ale děsí, že by si ji mohli poplést s jinými druhy muchomůrek, které už tak lahodné nebývají.
V naší rodině se ale růžovky sbírají odnepaměti, spolehlivě je poznáme a upravujeme je na několik způsobů.
Když počasí přeje a začnou růst, bývá z nich obvykle u nás doma skvělý oběd nebo večeře.
Růžovka se nadrobno nakrájená často i suší. Přezdívá se jí masák, protože když je tepelně upravená, většinou osmažená, její chuť připomíná maso.
- klobouky muchomůrek růžovek
- hladká mouka
- sůl
- kmín
- sádlo
Klasická a velmi oblíbená úprava je smažení v trojobalu jako řízek. Další možností je osmažení na sádle se solí a kmínem.
Klobouky růžovek je potřeba před úpravou oloupat, odříznout od nohy a odstranit nečistoty z lesa.
Růžovky pak osolíme, lehce obalíme v hladké mouce a rovnou klademe do rozpáleného sádla.
Na pánvi je ještě posypeme kmínem, po otočení přidáme kmín i z druhé strany.
Mouka hodně saje tuk, proto se po vyndání z pánve doporučuje nechat jej odsát na papírovém ubrousku.
Pak, dokud jsou růžovky ještě teplé a křupavé, se do nich pustit, nejlépe s čerstvým chlebem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.