Růžovky na sádle a kmíně

Muchomůrka růžovka je strašně dobrá houba, mnoho lidí ale děsí, že by si ji mohli poplést s jinými druhy muchomůrek, které už tak lahodné nebývají.

V naší rodině se ale růžovky sbírají odnepaměti, spolehlivě je poznáme a upravujeme je na několik způsobů.

Když počasí přeje a začnou růst, bývá z nich obvykle u nás doma skvělý oběd nebo večeře.

Růžovka se nadrobno nakrájená často i suší. Přezdívá se jí masák, protože když je tepelně upravená, většinou osmažená, její chuť připomíná maso.

Ingredience
  • klobouky muchomůrek růžovek
  • hladká mouka
  • sůl
  • kmín
  • sádlo

Klasická a velmi oblíbená úprava je smažení v trojobalu jako řízek. Další možností je osmažení na sádle se solí a kmínem.

Klobouky růžovek je potřeba před úpravou oloupat, odříznout od nohy a odstranit nečistoty z lesa.

Růžovky pak osolíme, lehce obalíme v hladké mouce a rovnou klademe do rozpáleného sádla.

Na pánvi je ještě posypeme kmínem, po otočení přidáme kmín i z druhé strany.

Mouka hodně saje tuk, proto se po vyndání z pánve doporučuje nechat jej odsát na papírovém ubrousku.

Pak, dokud jsou růžovky ještě teplé a křupavé, se do nich pustit, nejlépe s čerstvým chlebem.