Rohlíčky s tvarohem
Recept na úžasně dobré a velmi sladké rohlíčky mi dala Marie Vitoušková, kterou jsem potkala v pelhřimovském Senior pointu. Pekla je její maminka a peče je i ona. Těsto je jednoduché a náplň klasická.
- 1 Heru,
- 350 g hladké mouky
- 1 balení šlehačky
- Na náplň:
- 250 g měkkého tvarohu
- 1 vanilkový cukr
- 1 lžíce rumu
- 1 vejce
Z ingrediencí, které jsou jen tři a špetka soli, uděláme těsto, malinko osolíme a necháme chvilku odpočinout. „Potom je rozválíme, ale ještě než je rozválíte, tak oddělíte 4 díly a vyválíte každý díl, to jich bude 4x8, takže 32,“ říká paní Marie, která mi u toho kreslila obrázek, ale vy ho nevidíte. Těsto zkrátka rozdělíme na 4 díly a každý z nich vyválíme do kruhu.
Pak rozřízneme na dalších 8 dílů, jako když se krájí pizza. Tvaroh rozmíchaný s vanilkovým cukrem, kapkou rumu a vajíčkem dáváme lžičkou na širší stranu. Dobrá náplň je i maková nebo ořechová. Marmeláda ale ne, ta by vytekla. Smotáme směrem ke špičce a rohlíček zahneme.
„Pak ten rohlíček má uprostřed tu špičku. Ničím se nepotírají a upečené se obalí v moučkovém cukru, protože do těsta cukr vůbec nedáváte,“ usmívá se paní Marie.
Sladké a velmi jednoduché rohlíčky se hodí jen tak k nedělní kávě, ale určitě budou všem chutnat i mezi ostatním vánočním cukrovím.
Nejnovější recepty
Více o tématu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.