Řízky s česnekem v parmazánovém obalu
Pokud máme vařit pro velkou rodinu, kde má každý rád něco jiného, nikdy neuděláme chybu, když vybereme řízky. Ty má totiž rád každý a nikdo se nebude ofrňovat, jak říkáme u nás doma. Základem je maso – to musíme někdy dělit na tučnější pro zájemce o krkovičku a libové, kdy obalujeme kuřecí nebo krůtí prsíčka.
maso na řízky
hladká mouka
2 rozšlehaná vejce
strouhanka
parmezán
2-3 stroužky česneku
sůl, pepř
Trojobal je po léta, desítky let i více než stovku let stále stejný – hladká mouka, rozšlehaná vajíčka a strouhanka.
A tady už mohou nastoupit mírné obměny, abychom ozvláštnili nebo oživili chuť řízků. Možností máme spoustu – už do vajíčka můžeme přidat bylinky nebo v nich rozmíchat chilli, ale máme-li v rodině děti, kterým pálivé nechutná, mnohem lepší je smíchat strouhanku s něčím jemnějším.
V restauracích se v poslední době objevuje strouhanka smíchaná půl napůl s parmazánem! Je to tvrdý italský sýr, který má specifickou výraznou chuť a strouhá se na těstoviny – na řízku ale chutná také skvěle.
Do strouhanky s parmazánem přidáme i prolisovaný nebo sušený česnek. Maso osolíme, opepříme a obalíme ve speciálním trojobalu, v pánvi si rozpálíme hlubokou vrstvu sádla (nebo přepuštěného másla, pokud máme zásobu) a osmažíme řízky dozlatova a dokřupava.
K řízkům s chutí parmazánu můžeme podávat dokonce i italské rizoto!
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor


Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.