Řízky s česnekem v parmazánovém obalu

Pokud máme vařit pro velkou rodinu, kde má každý rád něco jiného, nikdy neuděláme chybu, když vybereme řízky. Ty má totiž rád každý a nikdo se nebude ofrňovat, jak říkáme u nás doma. Základem je maso – to musíme někdy dělit na tučnější pro zájemce o krkovičku a libové, kdy obalujeme kuřecí nebo krůtí prsíčka.

maso na řízky

hladká mouka

2 rozšlehaná vejce

strouhanka

parmezán

2-3 stroužky česneku

sůl, pepř

Trojobal je po léta, desítky let i více než stovku let stále stejný – hladká mouka, rozšlehaná vajíčka a strouhanka.

A tady už mohou nastoupit mírné obměny, abychom ozvláštnili nebo oživili chuť řízků. Možností máme spoustu – už do vajíčka můžeme přidat bylinky nebo v nich rozmíchat chilli, ale máme-li v rodině děti, kterým pálivé nechutná, mnohem lepší je smíchat strouhanku s něčím jemnějším.

V restauracích se v poslední době objevuje strouhanka smíchaná půl napůl s parmazánem! Je to tvrdý italský sýr, který má specifickou výraznou chuť a strouhá se na těstoviny – na řízku ale chutná také skvěle.

Do strouhanky s parmazánem přidáme i prolisovaný nebo sušený česnek. Maso osolíme, opepříme a obalíme ve speciálním trojobalu, v pánvi si rozpálíme hlubokou vrstvu sádla (nebo přepuštěného másla, pokud máme zásobu) a osmažíme řízky dozlatova a dokřupava.

K řízkům s chutí parmazánu můžeme podávat dokonce i italské rizoto!

autor: dak