Rigatoni carbonara

Uhlířské špagety neboli spaghetti carbonara patří k oblíbeným jídlům z italské kuchyně. Těstovin ale existuje spousta druhů, a proto se recept dá obměnit.

S vroubkovanými trubkami, kterým Italové říkají rigatoni, a klasickým receptem si poradil barista a amatérský kuchař Tadeáš Stránecký. 

Tady je jeho podrobný návod:

Potřebujeme slaninu, která se jmenuje guanciale, která je taková tučnější a chutnější, výraznější, takže každý Ital vám řekne, že na carbonara jedině guanciale, a ne pancetta!

Ingredience
  • balení těstovin rigatoni
  • vejce - 1 celé a 1 žloutek na osobu
  • sýr pecorino romano
  • slanina guanciale
  • sůl, pepř

Pak potřebujeme sýr – ne parmazán, ale pecorino romano. Vajíčka, správně by to mělo být jedno celé vajíčko a jeden žloutek na osobu, sůl a pepř.

Dáme si vařit těstoviny a mezitím si vezmeme misku, dáme do ní vajíčka a nastrouháme hodně sýru, sůl a pepř. Zamícháme, nemá to být tekuté, ale husté, taková hustá žlutá pasta.

Pak si vezmeme pánev, dáme na ni smažit na kostičky nakrájenou slaninu, dokud to nepustí šťávu, tuk, a pak ji vyndáme z pánve.

Můžete trochu toho tuku přidat k vajíčkům a zároveň k nim postupně přimícháváme trochu vody z vařících se těstovin. Tím se vajíčka temperují a nezdrcnou se.

Slijeme vodu z těstovin, hodíme je na pánev, přidáme k nim vajíčka a slaninu a celé se to promíchá.

Zdobí se nastrouhaným sýrem, znovu pecorino romano. Je to opravdu velmi jednoduchý recept.

Slanina guanciale a sýr pecorino romano se objevuje i v nabídce českých obchodů, stačí si jen pohlídat, koupit, a pak se pustit do vaření. 

autor: dak

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.