První jarní kopřivy v kuchyni

Kopřivový čaj, špenát, nádivka, všechno, co se na jaře zelená, je pro naše zdraví velmi důležité a potřebné.

Pokud máte možnost vyrazit na kopřivy, i kdybyste je zatím měli jen štípat těsně nad zemí, neváhejte, protože jsou velmi zdravé.

Jak ale dodává odbornice na zdravou stravu Iva Georgievová, neměli bychom to s nimi ani přehánět: „Ony jsou dost agresivní, takže kdybychom si udělali hodně silný koncentrát čaje, což se někdy děje, že si lidé chtějí svůj zdravotní stav hodně rychle zlepšit. Je lépe začít menšími dávkami, slabší odvary zpočátku, nebo kombinovat s meduňkou, která začíná vylézat a je k tělu laskavější a taky pročišťuje a podporuje vitalitu. Odvodní to, podpoří pružnost těla a člověk se cítí takový čerstvý.“

Iva doporučuje méně, než co by se vešlo do dlaně kopřiv na jeden hrnek čaje.

Tolik k čaji, ale kopřiva se využívá i v kuchyni a kombinovat s dalšími jarními zelenými rostlinami. „Z kopřiv se dá dělat špenát, dělá se s jáhlovými knedlíky a k tomu špenát, který můžete nakombinovat z kopřivy, nebo pokud máte, tak k tomu můžete přidat medvědí česnek a do toho brynzu, je to moc dobré jídlo,“ uzavírá Iva Georgievová.