Myslivci slaví stovku. Ti třebíčští své členy neustále vzdělávají a k myslivosti vedou i mladé

4. květen 2023

Českomoravská myslivecká jednota slaví stovku. Sdružuje po celé zemi desítky mysliveckých sdružení a spolků. Okresní myslivecký spolek Třebíč se k oslavám tento víkend přidá. V Třebíči na Bažantnici, kde spolek sídlí, se budou od pátku až do neděle konat přehlídky, zábavný program pro celé rodiny, přebor v brokové střelbě nebo svod psů. Členů má Okresní myslivecký spolek Třebíč více než 1200, uznaných honiteb je 110, uvádějí oficiální zdroje spolku.

Samotná Bažantnice je velká budova uprostřed přírody, kde mají myslivci jednak vnitřní sál i menší salónky pro srazy, sněmy, plesy či školení. K dispozici je i venkovní prostor, kde mohou využívat k tréninku například umělou noru nebo střelnici. "Tady před budovou vidíte brokovou střelnici, z těchto střeleckých věží vylétávají ti asfaltoví holubi, na které se potom střílí," vysvětluje jednatel spolku Aleš Dočekal.

Betonová nora

O kousek dál je za plotem umělá nora, která připomíná betonovou strouhu, kterou pes probíhá.
"Tady se vypustí liška, ta se uzavře v komorách a pes přitom, jak norou prochází, je vidět, a porota sleduje čas a hodnotí se i další kritéria, jak pes při norování funguje," říká Aleš Dočekal.

Kroužky pro děti

Spolek myslivce průběžně během roku vzdělává, pořádá přednášky, i kurzy pro žadatele o první lovecký lístek pro nové myslivce, což obnáší roční praxi, desítky hodin přednášek a zkouška ze sedmi odborných předmětů. "Na Bažantnici vedeme také myslivecký kroužek a pořádáme okresní kolo soutěže Zlatá srnčí trofej. Jsou to většinou děti z mysliveckých rodin, navíc chodí do kroužků, tak jsou kolikrát lépe připravení, než ti dospělí myslivci," usmívá se mladý myslivec.

Soutěž o Zlatou srnčí trofej se odehraje také tento víkend na velkých oslavách, které Okresní myslivecký spolek Třebíč pořádá. Podrobný program je na  http://omstrebic.cz/100let/. 

Spustit audio