Pomazánky různých chutí

Položit na krajíc chleba nebo bagetku plátek sýra a šunky, to umí každý. Ale přijít s něčím zajímavým, pikantním a taky různě použitelným, to už chce trochu přemýšlení.

Při přípravě pomazánek můžeme navíc často využít zeleninu, a to se počítá.

Mrkvová

4 mrkve

1 sýr typu lučina

olivový olej

citrónová šťáva

sůl, pepř

petrželka

½ stroužku česneku

Křenová

1 křen

250 g tvarohu

200 ml zakysané smetany

1 cibule

sůl, pepř

Do mrkvové si nastrouháme 4 mrkve, smícháme s čerstvým sýrem typu lučina a dochutíme – sůl, špetka pepře, lehce naředíme olivovým olejem a přidáme česnek. Úplně stačí prolisovat jen půl stroužku na chuť, ale kdo chce nabízet i milovníkům česneku, může samozřejmě přidat.

Velmi chutnou variantou je mrkev předem upéct – na pečícím papíře lehce osolenou a opepřenou a pokapanou citrónem. Stačí čtvrt hodinky a pak všechny ingredience rozmixovat.

Mrkvová pomazánka nesmírně chutná na čerstvém chlebu posypaná lehce petrželkou. Když do jakékoli pomazánky přidáme pikantní koření, zahřeje nás a to je teď v předjaří ještě stále potřeba.

Jako zahřívadlo funguje i křen – nejprve ho okrájíme a nastrouháme. Pozor na oči, možná budeme slzet. Pak jej vmícháme do vaničky tvarohu a přidáme kelímek zakysané smetany, jednu malou najemno nakrájenou cibuli, a opět sůl a pepř. Kromě čerstvého chleba můžete křenovou pomazánku vyzkoušet i na topinkách.

autor: dak