Pomazánky podle paní Květuše
Dnes se opět vydáme na lov receptů do humpoleckého Domova důchodců. Inspiraci pro nás má paní Květuše Reitmeyerová, která má ráda pomazánky, a když má příležitost, nějakou si připraví. „Ony tady babičky moc nestojí o měkké tavené sýry, tak se mi jich hodně sejde. Před třemi lety jsem na plese pro seniory vyhrála pytel cibule, tak jsem ho dala do kuchyně, a kdykoliv potřebuju, tak si tam můžu jít vyzvednout cibulku,“ vypráví historky ke svému receptu na sýrovou pomazánku.
Na její výrobu doporučuje:
1 – 2 tavené sýry
1 pomazánkové máslo (nemusí být celé, ale může být s příchutí)
1 malou cibuli nadrobno pokrájenou
1 lžička kečupu nebo hořčice
½ lžičky pasty Marmite
Poslední ingredience není příliš známá. Paní Květuše popisuje, jak chutná. „Je to vlastně sušené droždí a sušená zelenina. Chutná to trošku jako maggi, ale je to hodně silné, do pomazánky dávám ani ne polovinu kávové lžičky pasty Marmite.“
Další pomazánka podle paní Květuše je velmi jednoduchá a nepotřebujete ji ani solit. Smíchají se pouze 4 ingredience:
uzená makrela (stačí kousek)
pomazánkové máslo
lžička hořčice
malá, nadrobno nakrájená cibulka
Smícháme a pochutnáváme si na rybí pomazánce.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.