Polévka z pečených rajčat
Polévka se nemusí vařit jen v hrnci, některé polévky si i slavní šéfkuchaři předem pečou. Tedy předpečou si ingredience do polévky.
Už jsem slyšela o pečených kostech, které se teprve potom dávají vařit, a tím prý vznikne mnohem lepší vývar. Stejně tak se může nejprve upéct zelenina. Jaká? To nám prozradí amatérský kuchař Tadeáš Stránecký, který má moc rád italskou kuchyni.
"Na tomto receptu je nejlepší, že je tak jednoduchý. Stačí, když si vezmeme rajčata, červenou cibuli, která tomu dá hodně chuti a jeden celý česnek, tomu musíme odříznout vršek, pokapat olivovým olejem, posolit a zabalit do alobalu, aby se pořádně upekl. Stejně tak to uděláme se zbytkem zeleniny, můžeme ji nakrájet, ale klidně stačí nechat je v celku.
- 6 rajčat
- 1 palička česneku
- 1 červená cibule
- olivový olej
- italské bylinka - tymián, oregano, bazalka
- sůl, pepř
- smetana
- chlebové krutony
Zapečeme na půl hodiny, tři čtvrtě hodiny asi na 180 stupňů, já to dělám od oka a taky záleží na troubě. Jakmile se to zapeče, tak to hodíme do hrnce, zalijeme to kuřecím vývarem, ale když nemáme vývar, stačí voda a trochu to povaříme. Pak se to jen rozmixuje, přidá se trochu smetany, přidají se bylinky, oregano, dobromysl, taková ta italská směs. Dosolí a dopepří se podle chuti a já k tomu velice rád dělám krutony z chleba."
Ještě je důležité dodat, že když dáváme pečenou zeleninu z trouby do hrnce, tak z paličky česneku vyndáme jednotlivé stroužky, nebudeme ji vařit ani mixovat se slupkou – ta naopak u rajčat vůbec nevadí. Takže rozmixujeme, dochutíme a podáváme s krutony – tak dobrou chuť!
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.