V koncertním sále jihlavské základní umělecké školy stojí vzácný klavír. I Skákal pes přes oves na něm zní krásně

25. květen 2023

Žáci jihlavské základní umělecké školy mají možnost hrát na koncertní křídlo světoznámé značky Steinway. Klavír za necelých 5 milionů korun vybrali renomovaní umělci spolu s učiteli školy loni na podzim v Hamburku z devíti nástrojů.

"Naše škola oslaví ve školním roce 2024-25 sto let od svého založení. Nápad byl, že bychom si mohli udělat takový krásný dárek," říká zástupce ředitelky Základní umělecké školy Jihlava Jan Nosek.

Myšlenka získala velkou podporu v unii rodičů. "Poptali jsme různé právnické osoby, ale musím říct, že i hrozně moc rodičů posílalo peníze," připojuje se zástupce unie rodičů Marek Nikiforov s tím, že velká podpora přišla od Města Jihlava.

Vybírání nástroje v Hamburku byl pro všechny zúčastněné velký zážitek. "Měli jsme dva výborné klavíristy. Pana Igora Ardaševa, druhý byl Lukáš Klánský," říká Jan Nosek.

Klavír je od začátku plně využívaný nejen zkušenými hudebníky, ale především dětmi. "Tady hrají děti od šesti let. Já si myslím, že to křídlo tady hraje každý den," potvrzuje Marek Nikiforov. Pro děti je totiž velmi důležité, aby měly možnost zahrát si na kvalitní nástroj. "I kdybyste tady hrála Skákal pes přes oves, tak to zahrajete krásně," dodává s úsměvem.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.