Plněné papriky

Jsou jídla, na která jsem dost líná, ale mám je strašně ráda. Takže když je uvaří někdo jiný, neodolám. Paní Marie Moravcová z humpoleckého domova důchodců už ovšem nevaří, zato má s vařením bohaté zkušenosti a ráda vzpomíná. Třeba na oblíbené jídlo plněné papriky.

Nerada je plní vařenou rýží s mletým masem, má úplně jiný recept.

4 papriky
200g zavařeného masa
1 vejce
100g vařené rýže

„Papriky spařím, vyčistím je a naplním. Většinou jsem to dělala tak, že jsem měla zavařené maso, osmaženou cibulku, pěkně jedno vajíčko a kapinku rýže,“ vzpomíná paní Marie.

½ kg kližky
1kg rajčat
1 lžíce mouky na zahuštění
1dcl smetany na vaření

Rajskou omáčku získávala paní Marie tak, že povařila doměkka kližku s rajčaty a na omáčku k paprikám pak použila vařená rajčata samotná: „Ta rajčata jsem na plněné papriky propasírovala a v té omáčce se vařily přesně půl hodiny. Nebyly pak ani rozvařené, ani moc tvrdé, zkrátka tak akorát a navíc mají strašně dobrou chuť. Omáčku jsem ještě trochu zahustila a nakonec smetanu.“

Papriky jsou po půlhodině akorát a podávají se k nim houskové knedlíky.

autor: dak

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.