Plněné cibule

Kdo miluje polévku cibulačku, určitě si pochutná i na zapečených cibulích se sýrem. Chutě jsou totiž v obou jídlech velmi podobné.

Polévku zřejmě umíme, jak se ale zapékají cibule? Budeme potřebovat 4 větší kusy, aby se daly dobře plnit. Dále kvalitní polotvrdý sýr, nejlépe goudu, která se roztéká tak akorát a dodává výraznou sýrovou chuť.

Ingredience
  • 4 velké cibule
  • 100 g goudy + na posypání
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 300 ml bílého vína
  • 2 - 3 rajčata
  • 2 stroužky česneku
  • jarní cibulka
  • sekaná petrželka
  • strouhanka na zahuštění
  • máslo na vymazání mísy
  • sůl, pepř

Vezmeme malou zapékací misku, vytřeme ji máslem a rozehřejeme si troubu. Na sporáku si mezitím ohřejeme předem uvařený zeleninový vývar, půl litru stačí, přidáme k němu 3 deci bílého vína a společně chviličku provaříme. Z oloupaných cibulí sundáme tři vnější slupky a vložíme na pár minut do vývaru, a zbylé cibule rozkrojíme napůl.

Do nich přijde náplň, kterou smícháme z nahrubo nastrouhaných rajčat bez slupky, trochy strouhanky, dvou stroužků česneku, nasekané petrželky a jarní cibulky, a nakonec z nastrouhaných deseti dek goudy. Promícháme, osolíme a lehce opepříme.

Naplníme poloviny cibulí a přikryjeme slupkami, které jsme předtím povařili ve vývaru. Naskládáme do zapékací mísy, pod cibule přilijeme vývar a pečeme tři čtvrtě hodiny.

Před koncem pečení ještě posypeme dalším nastrouhaným sýrem a necháme zezlátnout. Pro milovníky cibule na všechny možné způsoby a do každého jídla to bude možná zajímavý nový tip.

autor: dak

Související

  • Naložená červená cibule

    Poslední dobou mám pocit, že není větší dobroty než obyčejný chleba se sádlem nebo se škvarky nebo se škvarkovou pomazánkou.

  • Karamelová cibulačka

    Venku zima jako psírně, ale v žaludku jako v pokojíčku! O to se může postarat cibulová polévka, která se od tradiční francouzské cibulačky poněkud liší.