Naložená červená cibule

Poslední dobou mám pocit, že není větší dobroty než obyčejný chleba se sádlem nebo se škvarky nebo se škvarkovou pomazánkou.

Jestli se nebudu ovládat, neprojdu za chvíli dveřmi, protože toto jídlo je nejen jednoduché, strašně dobré, ale také vydatně kalorické. Jak se říká – dobrého pomálu.

Pokud si doma také děláte vlastní škvarkovou pomazánku, mám pro vás výborný tip, jak ji ozdobit něčím trochu jiným, než obvykle používanou kyselou okurkou. Veronika Došková z jihlavského kuchařského centra Gurmandie má plno nápadů a jedním z nich je tento.

150 g červené cibule

120 ml vody

60 g cukru

30 ml vinného octa

špetka soli

„Nejprve si připravíte nálev – vodu, cukr a ocet se solí chvíli povaříte a teprve pak do toho přidáte asi na dvě minuty červenou cibuli nakrájenou na půlkolečka. Po dvou minutách varu to vypnete, necháte vychladnout, a potom si to můžete dávat na chleba s pomazánkou ze škvarků. Je to krásně barevné, nakyslé a je to zase taková trochu jiná chuť než okurky,“ popisuje Veronika.

Cibulová ozdoba se určitě hodí i k dalším pomazánkám, stačí se jen naučit se snadný postup a vychytat si svůj vlastní oblíbený stupeň kyselosti. Já octa mírně ubírám, ale vy naopak můžete klidně přidat.

autor: dak