Naložená červená cibule
Poslední dobou mám pocit, že není větší dobroty než obyčejný chleba se sádlem nebo se škvarky nebo se škvarkovou pomazánkou.
Jestli se nebudu ovládat, neprojdu za chvíli dveřmi, protože toto jídlo je nejen jednoduché, strašně dobré, ale také vydatně kalorické. Jak se říká – dobrého pomálu.
Pokud si doma také děláte vlastní škvarkovou pomazánku, mám pro vás výborný tip, jak ji ozdobit něčím trochu jiným, než obvykle používanou kyselou okurkou. Veronika Došková z jihlavského kuchařského centra Gurmandie má plno nápadů a jedním z nich je tento.
150 g červené cibule
120 ml vody
60 g cukru
30 ml vinného octa
špetka soli
„Nejprve si připravíte nálev – vodu, cukr a ocet se solí chvíli povaříte a teprve pak do toho přidáte asi na dvě minuty červenou cibuli nakrájenou na půlkolečka. Po dvou minutách varu to vypnete, necháte vychladnout, a potom si to můžete dávat na chleba s pomazánkou ze škvarků. Je to krásně barevné, nakyslé a je to zase taková trochu jiná chuť než okurky,“ popisuje Veronika.
Cibulová ozdoba se určitě hodí i k dalším pomazánkám, stačí se jen naučit se snadný postup a vychytat si svůj vlastní oblíbený stupeň kyselosti. Já octa mírně ubírám, ale vy naopak můžete klidně přidat.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.