Plněná brambora
Je podzim a po celé Vysočině se budou sklízet, ukládat, ale taky upravovat a jíst brambory. Plněná pečená brambora se běžně objevuje ve světě mezi rychlým občerstvením, jako jsou párky v rohlíku, hamburgery nebo pizza. Na výběr bývá z mnoha náplní.
Přitom brambory jsou typické pro náš kraj, takže jestli narazíte v obchodě nebo na vlastním poli na velké kusy, zkuste je upravit právě tímto způsobem.
4 větší brambory
1 palice česneku
160ml zakysané smetany
2 lžíce olivového oleje
lístky bazalky (dle chuti)
petržel
sůl, pepř
Nejprve si upečeme 4 větší brambory a vedle nich na alobalu palici česneku, které seřízneme vršek, aby se odkryly stroužky. Česnek přelijeme olivovým olejem a obojí pečeme asi 45 minut v troubě při teplotě 180 stupňů. Když je upečeno, necháme brambory ve vypnuté troubě a česnek vyndáme. Zchladlé stroužky vyjmeme a vidličkou rozmačkáme se zakysanou smetanou, olejem zpod česneku z trouby, dále se solí, pepřem a nasekanou bazalkou.
Brambory rozkrojíme do kříže a naplníme směsí. Ozdobíme petrželkou a bazalkou, a podáváme. Náplně můžeme obměňovat - stačí třeba tučnější strouhaný sýr, tuňák s majonézou, osmažená cibulka a podobně, záleží na vaší fantazii a chuti.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.