Plněná brambora

Je podzim a po celé Vysočině se budou sklízet, ukládat, ale taky upravovat a jíst brambory. Plněná pečená brambora se běžně objevuje ve světě mezi rychlým občerstvením, jako jsou párky v rohlíku, hamburgery nebo pizza. Na výběr bývá z mnoha náplní.

Přitom brambory jsou typické pro náš kraj, takže jestli narazíte v obchodě nebo na vlastním poli na velké kusy, zkuste je upravit právě tímto způsobem.

4 větší brambory
1 palice česneku
160ml zakysané smetany
2 lžíce olivového oleje
lístky bazalky (dle chuti)
petržel
sůl, pepř

Nejprve si upečeme 4 větší brambory a vedle nich na alobalu palici česneku, které seřízneme vršek, aby se odkryly stroužky. Česnek přelijeme olivovým olejem a obojí pečeme asi 45 minut v troubě při teplotě 180 stupňů. Když je upečeno, necháme brambory ve vypnuté troubě a česnek vyndáme. Zchladlé stroužky vyjmeme a vidličkou rozmačkáme se zakysanou smetanou, olejem zpod česneku z trouby, dále se solí, pepřem a nasekanou bazalkou.

Brambory rozkrojíme do kříže a naplníme směsí. Ozdobíme petrželkou a bazalkou, a podáváme. Náplně můžeme obměňovat - stačí třeba tučnější strouhaný sýr, tuňák s majonézou, osmažená cibulka a podobně, záleží na vaší fantazii a chuti.

autor: dak