Placka z fermentovaných brambor se špenátem a kuřecí roládou

Grand Restaurant festival letos nabízí degustační menu na téma baroko na talíři a jednou z restaurací, které se na Vysočině zapojily, je i Nika atrium v centru Jihlavy. Letos nabízí mimo jiné chuťově barevný chod ze tří kuchyní - placku z fermentovaných brambor, špenát s houbami, a kuřecí roládu s omáčkou masaman kari.

Začít můžeme u bramborové placky, která se dá jako z časů našich babiček jíst na sladko i na slano, říká šéfkuchař Petr Šebek: „Jsou to placky, jako nám dělaly babičky na suchém plátu na kamnech, jen použijeme fermentované brambory. Fermentování je kvašení, takže stačí, když uvařené brambory umístíme na pět dní do uzavíratelného sáčku, kde zfermentují. Pak už je stačí jen nastrouhat a udělat klasickým postupem placku.“

Podle Petra Šebka jsou placky jednoduché. Pokud doma nemáte kovový plát, dají se opéct i nasucho na grilu.

Co se k nim podává? „Na placku se dá špenát, který se předtím rychle blanšíruje a na něj se přidají tři druhy hub – pečené, syrové a nakládané,“ láká kuchař.

Placky se podávají ještě s masem a pikantní omáčkou: „Masaman kari je druh thajského kari s kokosovým mlékem a kuřecí roláda je připravovaná metodou sous-vide, takže je to česká, francouzská a indonésko-thajská kuchyně na jednom talíři.“

autor: dak